Komentár Jana Nehasila: Až bude vzdelávanie súčasťou pracovnej zmeny

19. 06. 2023 • 4 minúty čítania

Keď sa Jiří Sovák vo filme Marečku, podejte mi pero dostal „pod tlak automatizácie“ a po večeroch si dopĺňal vzdelanie, chápali sme to tak, že to tak nejako bude vlastne vždy. Stroje budú brať prácu „modrým golierom“ a tie sa po pracovnom čase budú školiť, aby tie stroje mohli aspoň obsluhovať. Teraz sa zdá, že umelá inteligencia ide primárne po kancelárskych pozíciách a že prvé na rane budú naopak „biele goliere“.

Komentár Jana Nehasila: Až bude vzdelávanie súčasťou pracovnej zmeny

Jan Nehasil, šéf platformy Seduo

Tak ako to teda v skutočnosti bude? Naše úvahy o firemnom vzdelávaní treba zaradiť do kontextu vývoja pracovného trhu, ktorý sa rúti dopredu nadsvetelnou rýchlosťou a mení sa najrýchlejšie v histórii ľudskej spoločnosti. A keď sa podmienky pre firmy neustále menia, nastáva obdobie neistoty.

Rýchlo reagovať na zmeny a prispôsobiť sa

Je jasné, že prežijú predovšetkým tie organizácie, ktoré budú flexibilné a schopné sa rýchlo adaptovať. Zmeny, ktoré spôsobila rýchla automatizácia, nástup umelej inteligencie či práce na home officoch, vytvorili dopyt po úplne nových špecializáciách.

Už teraz firmám chýbajú pozície, ktoré pred pár rokmi ešte ani neexistovali, a na druhej strane im „ostávajú nazvyš“ tie, ktoré už v novom svete nepotrebujú. Takáto situácia mala doteraz dve riešenia: buď nábor, alebo rekvalifikácia. Lenže nábor už dnes nie je schopný na trhu „uloviť“ dostatok ľudí.

Absolventi nás nezachránia

A pozor, mladí ľudia nie sú riešením. Študenti, ktorých školský systém vypustí do obehu, totiž zďaleka neuspokoja dopyt po nových špecializáciách. Pre ilustráciu si predstavte, že v súčasnosti potrebuje digitálne zručnosti na výkon svojej práce niečo vyše polovice pracovných pozícií. Za necelých sedem rokov už ale budú potrebné pri viac ako deväťdesiatich percentách pozícií. To znamená, že bude treba preškoliť enormnú časť populácie. A aby bol problém ešte horšie riešiteľný, populácia starne a generácia 50-65 rokov sa za týchto sedem rokov stane hlavnou pracovnou silou európskych ekonomík.

Z vyššie uvedených (a pomerne alarmujúcich) faktov vyplýva, že nábor jednoducho firmy nezachráni. Firmy sa budú musieť spoliehať na re-skilling a up-skilling svojich existujúcich zamestnancov. A tu prichádza hviezdny moment pre raketovo sa vyvíjajúci segment s názvom firemné vzdelávanie a obzvlášť pre jeho digitálnu časť. Odvetvie, ktoré sa zaoberá vzdelávaním, má našliapnuté ako nikdy predtým, a podľa našich výskumov čaká práve online vzdelávanie až tridsaťpercentný rast. Príležitosť pritom čaká ako na tradičné prezenčné vzdelávanie, tak aj na výučbu online. Obe kategórie sa môžu o študentov podeliť podľa toho, čo daná tematika vyžaduje. Firmy potom môžu použiť hybridný model, kedy na online výučbu nadväzuje praktická časť s lektorom, kde si študujúci zamestnanci svoje teoreticky nadobudnuté znalosti vyskúšajú v učebni.

Čas masívne vzdelávať

Dá sa povedať, že práve teraz vzniká niekoľkoročné okienko príležitosti pre obe strany: firmy majú možnosť zaviesť vzdelávanie pevne do svojich „vnútorností“ a poskytovateľom vzdelávania sa otvára trh, ktorý má len v Európe hodnotu zhruba 50 miliárd eur. K poslednému číslu treba uviesť dôležitý dodatok. „Online“ sa za posledné roky postupne prelial z kategórie „doplnok“ do plnohodnotného spôsobu firemného vzdelávania, a tak bude v nasledujúcich rokoch hrať stále silnejšiu úlohu.

Ako sa to premietne do života slovenských firiem? Z dát prieskumu vzdelávacej platformy Seduo (november 2022) vyplýva, že takmer polovica slovenských firiem berie vzdelávanie ako svoju prioritu a plánuje doň naďalej zvyšovať investície. Online navyše vo svojej obľúbenosti medzi firmami míľovými skokmi doháňa offline a tento trend sa bude ťažko meniť. To všetko by mohlo vyvolať dojem, že Slovensko vie „okno príležitosti“ využiť a na obdobie neistoty sú miestne firmy dobre pripravené. Keď však porovnáme Slovensko s ostatnými krajinami Európy, nájdeme sa až v dolnej polovici rebríčka. Tabuľke dominujú škandinávske krajiny, Holandsko, Slovinsko či Island, ale pred nami sú napríklad aj Gréci či Cyprus.

Sovákov up-skilling už nepostačí

Aký vývoj teda môžeme očakávať? „Manažérovi“ Jiřímu Sovákovi rekvalifikácia nakoniec vyšla. Stačilo mu na to len pár básničiek a narysovať trojuholník. Jeho pomyselní manažérski vnuci už to budú mať ťažšie. Navyše budú vedieť, že vzdelávanie je esenciálnou súčasťou každej firmy. Budú sa automaticky starať o rekvalifikáciu (re-skilling) a zvyšovanie kvalifikácie (up-skilling) svojich ľudí, aby im neodchádzali za lepším. A hlavne – budú pripravení prispôsobiť sa každej ďalšej zmene. Sovákova továreň sa automatizovala len raz a bol to pre všetkých poriadny rozruch. Manažéri dnešných firiem sa budú musieť naučiť prispôsobovať prakticky stále a bude im jasné, že vzdelávanie bude nevyhnutnou súčasťou pracovnej zmeny. Vzdelávanie skrátka bude práca.

 
Nastavenia súborov cookie